Del càlcul numèric a la creativitat oberta

 

expo arte upv museo inf

  • La mostra analitza la evolució dels processos creatius en la música, la arquitectura, la lingüística i el art a partir de la arribada a Espanya en 1966 de la primera gran computadora, una IBM 7090 que la llavors Universitat de Madrid va compartir amb altres universitats espanyoles.
  • L’exposició, que es inaugura el dijous 19 de setembre en la Sala d’Exposicions de Rectorat(20.00 h, entrada lliure), romandrà oberta al públic fins al pròxim 18 de desembre.

El Museu d’Informàtica de la ETSINF participa en l’exposició «Del càlcul numèric a la creativitat oberta. El Centre de Càlcul de la Universitat de Madrid (1965-1982)» -, organitzada per la Universitat Politècnica de València, a través de la seua Àrea d’Activitats Culturals, mitjançant la cessió de dues peces de la dècada dels 60.

L’exposició tindrà lloc en la Sala d’Exposicions UPV (edifici del Rectorat, planta baixa), del 19 de setembre al 18 de desembre de 2013. Comisariada per Aramis López, la mostra analitza l’evolució dels processos creatius en camps com la música, l’arquitectura, la lingüística o l’art a partir de l’arribada, en 1966, de la primera gran computadora a Espanya. Així, fruit d’un conveni entre IBM i la Universitat de Madrid (avui Universitat Complutense de Madrid), aquesta última va rebre una IBM 7090 amb una computadora auxiliar IBM 1401 i es va situar en l’avantguarda de la ciència i la tecnologia amb la creació del Centre de Càlcul de la Universitat de Madrid (CCUM).

Les peces cedides pel Museu d’Informàtica de la ETSINF (http://museo.inf.upv.es ) són una perforadora de targetes i una unitat de cinta magnètica de grans dimensions. Tots dos elements eren peces bàsiques en el processament i producció d’informació i habituals en les instal·lacions de l’època. Només personal especialitzat era capaç de treballar amb aquests grans equips. El singular de la mostra és que la computadora auxiliar IBM 1401 es va posar al servei de la creació artística, potenciant i facilitant les tasques creatives i la generació automàtica de formes plàstiques.

El Museu d’Informàtica de la ETSINF alberga en les seues instal·lacions altres peces del mateix període. cal destacar que ha sigut reconegut recentment com a museu de la Comunitat Valenciana. Des de la seua creació ha anat incrementat els seus fons gràcies a donacions de particulars i d’institucions tant públiques com a privades. Ofereix un interessant recorregut a través de les últimes dècades de la història de la Informàtica i compta amb nombroses activitats didàctiques.

Del cálculo numérico a la creatividad abierta

expo arte upv museo inf

  • La muestra analiza la evolución de los procesos creativos en la música, la arquitectura, la lingüística y el arte a partir de la llegada a España en 1966 de la primera gran computadora, una IBM 7090 que la entonces Universidad de Madrid compartió con otras universidades españolas.
  • La exposición, que se inaugura el jueves 19 de septiembre en la Sala de Exposiciones de Rectorado(20.00 h, entrada libre), permanecerá abierta al público hasta el próximo 18 de diciembre,

El Museo de Informática de la ETSINF participa en la exposición «Del cálculo numérico a la creatividad abierta. El Centro de Cálculo de la Universidad de Madrid (1965-1982)» -, organizada por la Universitat Politècnica de València, a través de su Área de Actividades Culturales, mediante la cesión de dos piezas de la década de los 60.

La exposición tendrá lugar en la Sala de Exposiciones UPV (edificio del Rectorado, planta baja), del 19 de septiembre al 18 de diciembre de 2013. Comisariada por Aramis López, la muestra analiza la evolución de los procesos creativos en campos como la música, la arquitectura, la lingüística o el arte a partir de la llegada, en 1966, de la primera gran computadora a España. Así, fruto de un convenio entre IBM y la Universidad de Madrid (hoy Universidad Complutense de Madrid), ésta última recibió una IBM 7090 con una computadora auxiliar IBM 1401 y se situó en la vanguardia de la ciencia y la tecnología con la creación del Centro de Cálculo de la Universidad de Madrid (CCUM).

Las piezas cedidas por el Museo de Informática de la ETSINF (http://museo.inf.upv.es )  son una perforadora de tarjetas y una unidad de cinta magnética de grandes dimensiones. Ambos elementos eran piezas básicas en el procesamiento y producción de información y habituales en las instalaciones de la época. Sólo personal especializado era capaz de trabajar con estos grandes equipos. Lo singular de la muestra es que la computadora auxiliar IBM 1401 se puso al servicio de la creación artística, potenciando y facilitando las tareas creativas y la generación automática de formas plásticas.

El Museo de Informática de la ETSINF alberga en sus instalaciones otras piezas del mismo periodo. Cabe destacar que ha sido reconocido recientemente como museo de la Comunitat Valenciana. Desde su creación ha ido incrementado sus fondos gracias a donaciones de particulares y de instituciones tanto públicas como privadas. Ofrece un interesante recorrido a través de las últimas décadas de la historia de la Informática y cuenta con numerosas actividades didácticas.